Om oss

SVK Jämtland-Västernorrland är den första lokalavdelningen som bildades i Norrland 1962. Den fick namnet Jämtland-Härjedalens vorstehklubb. Initiativtagare till lokalklubben var Pirkko och Åke Sjöström som än idag är aktiva inom vorstehklubben bl.a. med kennelnamnet Hojt´s, tillsammans med Assar Jakobsson och Nils-Johan Fresk. Redan 1963 fick denna lokalklubb en särskild dispens från huvudstyrelsen att anordna det första fjällprovet överhuvudtaget i SVK:S historia.

Nedan den allra första start- och resultatlistan i SVK Jämtland-Västernorrlands historia från 1963.

resultatlista-1963

pirko-och-ake

En bild från tidigt 60-tal med Åke och Pirkko Sjöström tillsammans med hundarna Hojt, Penti, Perkele, Jämtlids Ståscha och Högsereds Bom.

1973 beslutade man att lokalklubbens namn skulle vara Jämtland-Västernorrlands Vorstehklubb, därav JVVK, och då var man också igång med en aktiv träningsverksamhet i Sundsvalls området. 1981 startades träningsverksamheten upp i Härnösand och 1984 var det Örnsköldsvik som kom igång. Det kom ändå att dröja tills 1986 innan det första skogsprovet gick av stapeln och platsen den gången var i Backe.

Idag består SVK Jämtland-Västernorrland av ca 300 medlemmar.

I samband med att avdelningen firade sitt 50-års jubileum så delade Åke och Pirkko ut ett särskilt hederspris, en Härjedalsbjörn som Jämtlids Ståscha erhöll i unghundsklass på fjäll 1967. Hederspriset skulle, enligt Åke och Pirkkos önskan, tilldelades bästa unghund under lördagens prov. Vinnaren av hederspriset blev Ganjo´s Fresk och ägarna Anette och Kenth Gustafsson har nu valt att Härjedalsbjörnen även fortsättningsvis ska tillfalla den bästa unghunden från Jämtland-Västernorrland, som uppnår ett 1:a pris i samband med det första fjällprovet. Hederspriset ska fortsätta vandra tills dess att en och samma ägare har haft priset vid tre tillfällen.

staschas-pris

 

Comments are closed.